Uit je pakket
- 1 kg witte kool
Zelf toevoegen
- 10 gr zeezout
- 2 tl karwijzaad
- 1 tl venkelzaad
- 1 l pekelwater (van 15 gr zout op 1 l water)
Bereiding
- Maak de kool schoon, snijd deze in hele dunne reepjes en stamp de kool totdat er sap vrijkomt (hoe meer, hoe beter). Voeg daar de karwijzaad en venkelzaad aan toe.
- Doe het in de weckpot, laat ongeveer 1,5 cm vrij van de pot. Voeg eventueel pekelwater toe als de kool niet helemaal onder het sap staat.
- Vul het kleine potje met water, draai de deksel erop en zet het op de kool, zodat er druk ontstaat en de kool in het vocht blijft. Laat de weckpot 2-3 dagen met de deksel open staan bij kamertemperatuur.
- Zet het vervolgens nog 2-3 weken op een koele plek, dek de pot af met een theedoek. Kijk regelmatig of de kool nog in het vocht staat, anders komt er zuurstof bij en ontstaat er schimmelvorming.
- Proef de zuurkool na 2 weken. Smaakt deze goed, dan kan je de pot bewaren in de koelkast.
Een tip van de chef
Ook lekker met kruidnagel en jeneverbes.
Let op: de smaak is sterk!
Dit is een recept van Koks op Maat .
Het recept is halal en vegan.
Bekijk ook eens hun website www.koksopmaat .nl