Uit je pakket:
- 1,5 kg witte kool
Zelf toevoegen:
- 4 laurierbladeren
- 20g zout
- 4g Jeneverbes
Optioneel
- 4g witte peper
- 4g karwei
Benodigdheden:
- Fermentatie pot of grote doorzichtige pot
- Mes
- Schaaf
- Stamper
- Verzwaringsstenen
- Donkere plek of een handdoek om de pot heen.
Bereidingswijze:
- Snijdt de kool in 2 halve stukken
- Snijdt 2 bladeren witte kool af om aan het eind de zuurkool af te dekken.
- Schaaf of snijdt de witte kool in dunne slierten
- Stop het schaven na een kwart witte kool en strooi het in de pot.
- Strooi een kwart van elk ingrediënt (laurierblad, zout, jeneverbes, witte peper en karwei) in het pot.
- Stamp het mengsel tot er vocht vrij komt.
- Doe dit 4 maal
- Zorg ervoor dat er geen slierten boven aan de pot blijven plakken.
- Plaats het blad op de zuurkool
- Plaats hierboven de verzwaringsstenen
- Druk de verzwaringsstenen goed aan tot de vocht boven de stenen uitkomt.
- Draai de deksel strak aan.
- Bewaar de zuurkool 2-3 weken op een donkere plek op kamertemperatuur.
(Of pot afdekken met een handdoek)
- Na opening bewaar je de zuurkool in de koelkast.
Dit recept is klaargemaakt door één van onze lieve klanten.
1 reactie op “Zuurkool”
Beste mensen, draai wel af en toe het deksel los om de overdruk te laten ontsnappent . Of monteer een zgn. waterslot met daarin wat water om die overdruk te laten ontsnappen en dat zorgt er ook voor dat er geen ongewenste organismen (schimmels, bacterien) bij de melkzuurfermentatie kunnen komen.