Zelfgemaakte, zoete rabarberjam

Deel dit recept

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Over het recept
– Aantal personen: afhankelijk van keuze; 1-2 potjes jam
– Duur: 30-40 minuten bereidingstijd en 20 minuten afkoeltijd
– Level: Gemiddeld

Ingrediënten
Uit je pakket
– 250 rabarber (voor 1-2 potjes), schoongemaakt en in stukjes gesneden

Zelf toevoegen
– 50-75g (2-3 eetlepels) stevia (zoetstof).
– 2 tot 3 eetlepels citroensap.
– Optioneel: 1 theelepel vanille-extract of een kaneelstokje voor extra smaak

Materiaal
– Grote pan
– Roerlepel
– Staafmixer (optioneel)
– Potjes voor de jam
– Tang
– Schone theedoek

Voorbereiding:
Stap 1. Groente snijden
Snijd de rabarber in stukjes. Indien je gebruik maakt van verse citroën, pers de citroen uit en rasp de schil.

Stap 2. Potjes steriliseren
Was je potjes grondig en spoel alle zeepresten af. Dompel de potjes in kokend water en haal ze eruit met een tang. Voorkom het aanraken met je handen om bacteriën te voorkomen. Leg ze op een schone theedoek of droogrek. Zodra ze afgekoeld zijn kan je de potten gebruiken.

Bereiding en serveren
Stap 1. De ingrediënten mengen
Doe de gesneden rabarber en zoetstof in een grote pan en meng goed. Laat het mengsel een uur staan zodat de rabarber wat sap loslaat. 2. Voeg het citroensap, de citroenrasp en eventueel het vanille-extract of kaneelstokje toe aan de pan en breng het geheel langzaam aan de kook op middelhoog vuur.

 Stap 2. Het mengsel indikken
Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur lager en laat je het sudderen tot de rabarber zacht is en de jam begint in te dikken, ongeveer 20-30 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

 Stap 3. Gladde mengsel maken
Optioneel: Verwijder indien nodig het kaneelstokje en pureer de jam met een staafmixer voor een gladdere consistentie, als je dat wilt.

Stap 4. Proeven
Proef de jam en voeg indien nodig meer zoetstof toe naar smaak.

Stap 5. Potjes vullen
Giet de hete jam in gesteriliseerde potten, sluit ze goed af en laat ze afkoelen.

Stap 6. Serveer met trots je eigen jam!
Serveer de zoete rabarberjam op volkoren beschuit, crackers, pannenkoeken, halfvolle yoghurt of gebruik het als toevoeging aan desserts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte!

Meer ontdekken

Translate »