Witte kool ovenschotel met geraspte kaas

Deel dit recept

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Over het recept
– Aantal personen: ongeveer 4 personen.
– Duur: 70 minuten
– Level: Gemiddeld

Ingrediënten
– 1 middelgrote witte kool, in dunne reepjes gesneden
– 500 g aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
– 1 ui, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 200 ml room (plantaardig of zuivel)
– 100 g geraspte kaas (bijv. jong belegen kaas(
– 2 eetlepels olijfolie of vloeibare bak- en braadboter
– Optioneel: 200 g champignons, in plakjes gesneden

Kruiden
– 1 theelepel gedroogde tijm
– Zout en peper naar smaak
– Verse peterselie, fijngehakt (optioneel, voor garnering)

Materiaal
– Oven
– Koekenpan
– Ovenschaal
– Snijplank
– Koksmes
– Keukenrasp (voor het raspen van de kaas)
– Aluminiumfolie (voor het bedekken van de ovenschaal tijdens het bakken)
– Eventueel tangen of ovenwanten (voor het veilig hanteren van hete schalen uit de oven)

Voorbereiding
Stap 1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2. Ingrediënten snijden
Snijd de witte kool in dunne reepjes. Hak de ui en knoflook fijn. Schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes. Indien je champignons wil toevoegen, snijd deze in plakjes.

Stap 3. Ovenschaal voorbereiden
Vet een ovenschaal in met olie of vloeibare bak- en braad boter.

Bereiding en serveren
Stap 1. Optioneel: champignons bakken
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de champignons toe aan de pan en bak ze tot ze zacht zijn en hun vocht hebben losgelaten. Breng op smaak met zout, peper en gedroogde tijm.

 Stap 2. Ovenschaal vullen
Leg de plakjes aardappel op de bodem van de ovenschaal. Verdeel de gesneden witte kool gelijkmatig over de aardappelen. Indien je de stap hierboven hebt overgeslagen, breng de witte kool op smaak met zout, peper en gedroogde tijm. Heb je stap 1 ook uitgevoerd? Verspreid dan het champignon-ui mengsel over de witlof. Giet de room gelijkmatig over de ovenschotel. Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas.

Stap 3. Afdekken en in de oven
Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en bak gedurende 30 minuten. Verwijder de aluminiumfolie en bak de ovenschotel nog eens 15-20 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn en de kaas goudbruin is.

Stap 4. Afkoelen en serveren
Haal de ovenschotel uit de oven en laat deze een paar minuten rusten voordat je hem serveert. Garneer eventueel met wat verse peterselie voor een extra vleugje smaak.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte!

Meer ontdekken

Translate »