Veelgestelde vragen

Wij maken het eten van verse groenten en fruit van lokale boeren mogelijk voor mensen in Amsterdam met een kleine portemonnee. Daarnaast betalen we onze boeren een redelijke prijs voor hun B-klasse producten. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen!
Goed voor jouw portemonnee, voor de boer én voor onze planeet!

Boeren voor Buren is op dit moment actief in Amsterdam. Onze droom is om in heel Nederland pakketten groenten en fruit te kunnen leveren aan mensen met een kleine portemonnee.

Iedereen met een kleine portemonnee kan bij ons bestellen, onder andere Stadspashouders, gedupeerden van de toeslagen affaire, zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) zonder opdracht en studenten die moeilijk rondkomen op het einde van de maand.

Onze pakketten zijn alleen bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Wij bereiken hen via verschillende kanalen die onze doelgroep goed kennen zoals buurthuizen, Stichting Studiezalen en Stadspas van de Gemeente Amsterdam.

Biologisch, nee. Wel zijn er in Nederland hele strenge regels en eisen voor de voedselveiligheid. Alle landbouw die niet biologisch is, is ‘gangbaar’. In de gangbare landbouw worden vaak bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. In Nederland gebeurt dat in zeer kleine hoeveelheden waarvan het residu (wat er van de bestrijdingsmiddelen en kunstmest overblijft op het product) niet terug te vinden is in de producten zelf. Dat kan anders zijn bij groenten en fruit uit andere landen!

Vragen over bestellingen

Klik hier om naar de bestelpagina te gaan. Hier vind je alle pakketten die je kunt bestellen.

De inhoud van de pakketten wordt kort van tevoren geselecteerd samen met de boeren en is afhankelijk van het seizoen en de prijs van de groente en fruit. Zodra de inhoud van het pakket bekend is, plaatsen we dit op de productpagina! 

Kies het pakket, de ophaallocatie en betaal online! Je ontvangt een bevestigingsmail met daarin het ordernummer en het overzicht van jouw bestelling. 

Wij kopen tegen scherpe, maar wel redelijke prijzen in bij onze boeren. De producten wisselen per keer. De prijs die de boer vraagt, is afhankelijk van het gewenste assortiment en de beschikbaarheid. Het assortiment hangt dus af van wat de boer ons kan leveren voor een goede prijs. Wij maken als stichting geen winst op de verkoop van de producten. 

Zoveel als je wilt! Per bestelling kun je meerder producten komen, zowel pakketten als losse producten. 

Nu is er eens in de twee weken een levering. Op de bestelpagina staat de eerstvolgende leverdatum. 

We vragen om bij de bestelling via onze bestelpagina online te betalen. Je kunt het bedrag via een automatische betaling overmaken, alleen dan wordt de bestelling geaccepteerd en ontvang je een bevestiging. Door vooraf te laten betalen kunnen we de prijs zo laag mogelijk houden. We accepteren daarom ook geen contant geld.

Als je bestelling is betaald, is deze definitief. Je kunt nog tot de dinsdag voor het uigtiftemoment contact met ons opnemen en dan kijken we of we samen een oplossing kunnen vinden. 

Nee. Dit doen we om de prijs van de producten zo laag mogelijk te houden. We vragen je daarom je bestelling op te komen halen en je eigen tas mee te nemen die je op de ophaallocatie kunt vullen. Bij het invoeren van de bestelling kun je een ophaallocatie kiezen. 

Kun je zelf niet komen en wil je toch bestellen dan raden we je aan om zelf iemand te zoeken die de bestelling voor jou kan ophalen. Lukt dit echt niet stuur ons dan een mail voordat je bestelt, dan zullen we contact met je opnemen en bekijken of we je daarbij kunnen helpen.
Let op: als je bestelling is betaald, is deze definitief en kan deze niet meer geannuleerd worden!

 1. Een grote, stevige boodschappentas, want je komt een zware bestelling ophalen
 2. Het ordernummer. Deze vind je in de bevestingsmail
 3. Je goed humeur. Onze vrijwilligers werken hard om jullie blij te maken, geef ze iets terug door even te glimlachen

Meer over ons

Boeren voor Buren is een Stichting zonder winstoogmerk. De kleine marge – die gewonnen wordt door schakels over te slaan- wordt geïnvesteerd in het opbouwen van de organisatie, het mogelijk maken van opschalen, in het betaalbaar houden van de groente en fruit en in het garanderen van een redelijke prijs voor de boeren. Dat doen we door intensief samen te werken met partners zoals:

 • Gemeente Amsterdam (Stadspas) en Studiezalen die ons helpen met het bereiken van onze doelgroep en ondersteunen met faciliteiten zoals communicatiekanalen en locaties. Daarnaast heeft de Gemeente Amsterdam een subsidie verstrekt en stelt kosteloos expertise beschikbaar voor het opstarten van de organisatie.
 • Rabobank, die ons helpt door het kosteloos ter beschikking stellen van expertise en haar grote netwerk in onder andere de voedsel- en agrarische sector en het verbinden van klanten van Rabobank met Boeren voor Buren.
 • Collectieven zoals Flevofood en aangesloten boeren die ons ondersteunen bij het selecteren en leveren van de verse groente en fruit tegen redelijke prijzen.
 • Logistieke partners die ons helpen bij het inrichten en uitvoeren van onderdelen van de korte keten zoals transport en uitgifte vanuit loodsen in de wijk.
 • IT-experts zoals social enterprise Techgrounds die ons helpen met de ontwikkeling van ons online platform.

Eric Traa, van Rabobank Amsterdam: “Aan het begin van de coronacrisis hadden de boeren het zwaar en stond hen het huilen soms nader dan het lachen. Ze konden hun producten niet kwijt aan de markt op dat moment!” Op datzelfde moment werd Abdelhamid Idrissi, van Studiezalen, geconfronteerd met schrijnende situaties bij sommige gezinnen. Samen met Ruben Nieuwenhuis, medeoprichter van TechGrounds, bedachten ze een initiatief om dit bij elkaar te brengen; Boeren voor Buren. Met financiële hulp van de Rabobank, de gemeente Amsterdam en de vrijwillige inzet van velen was de eerste fase gericht op de noodhulp aan 250 gezinnen. Maar al vanaf de start was er de ambitie om in de toekomst duizenden gezinnen met een kleine portemonnee te voorzien van betaalbaar, lokaal en vers voedsel. 

Na de eerste weken, waarin de voedselpakketten werden gedoneerd, ging Boeren voor Buren over naar een betaalmodel. Er volgde een samenwerking met gemeente Amsterdam, waardoor gezinnen met een stadspas voor een klein bedrag een pakket bij Boeren voor Buren konden bestellen. In juli 2020 volgde de eerste uitgifte met twee soorten pakketten. Een pakket voor een groot huishouden van 16 kg voor €14,95 en een pakket voor een klein huishouden van 10kg voor €9,95. Beide gevuld met verse en lokale groente en fruit. De RAI Amsterdam stelde een van hun loodsen beschikbaar, welke fungeerde als centraal distributiepunt van Boeren voor Buren. Vanuit daar werden de pakketten samengesteld en gedistribueerd naar de decentrale uitgiftepunten. Boeren voor Buren biedt sinds oktober 2020 ook een pakket aan voor een eenpersoonshuishouden van 5 kg voor €4,95 en een additionele seizoensspecial met groenten voor slechts €4,65. Sinds mei 2021 verkopen we ook losse producten. 

In 2022 gaat de aandacht naar een uitbreiding van de doelgroep. Boeren voor Buren is niet alleen meer toegankelijk voor Stadspashouders met een groene stip, maar voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken.

Het is de ambitie van de initiatiefnemers om het komende jaar te groeien naar minimaal 1800 klanten die op wekelijkse basis hun groente en fruit bestellen via Boeren voor Buren. Met die aantallen is er sprake van een duurzaam model dat verder opgeschaald kan worden. Uiteindelijk is het doel om tienduizenden huishoudens wekelijks te bedienen, ook buiten Amsterdam.

Stichting Boeren voor Buren is een stichting zonder winstoogmerk, dus er zal altijd naar worden gestreefd om de prijs voor klanten te verlagen en de prijs voor de boeren te verhogen. Jij kunt ons helpen om die balans te behouden door te doneren. Zo kunnen we sneller schalen en nog meer gezinnen voorzien van gezond, lokaal en vers voedsel!

De groente en fruit komen uit de Flevopolder, rechtstreeks van de boeren. De kruiden worden lokaal geteeld in Amsterdam. Boeren voor Buren krijgt kwaliteitsvolle producten aangeboden. Alle producten zijn op een duurzame wijze geteeld. Vaak klasse A, soms klasse B, omdat ze een afwijkende maat hebben of een zonnebrandplekje. Maar alles is vers, gezond en lokaal. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn producten en kan Boeren voor Buren de prijs voor de consument zo laag mogelijk houden.

Daarnaast streven we ernaar om de keten zo kort mogelijk te houden. Dat wil zeggen dat er zo min mogelijk schakels zitten tussen de boer en de consument. Momenteel worden de groenten en het fruit gesorteerd op de boerderij in de Flevopolder, waarna ze zorgvuldig getransporteerd worden naar de uitgiftepunten.

Klanten kunnen een pakket of losse producten bestellen en ophalen bij een van de vijf uitgiftepunten in de wijk. 

Overige

 • Meeste groente kun je tussen de 2 – 4 graden in het donker bewaren
 • Aardappels, bataat (zoete aardappel) en tomaten kun je tussen de 7 – 8 graden in het donker bewaren
 • Fruit kun je tussen de 2 – 4 graden in het donker bewaren.  Let op: fruit kun je het best apart bewaren, want producten tegen fruit aan bewaren kan er voor zorgen dat andere producten sneller rijpen

Boeren voor Buren is een stichting zonder winstoogmerk. Eventuele marge zullen wij gebruiken om investeringen te doen die we nodig hebben om de organisatie te verstevigen en op te schalen naar andere regio’s.

Probeer te kiezen voor de seizoenproducten! Deze groenten groeien het best in dat seizoen op die plek. Koop je onze seizoensspecial? Dan weet je zeker dat je de beste producten uit dat seizoen koopt. En dat proef je ☺

Smaak zit vanbinnen! Veel boeren in Nederland hebben te kampen met voedseloverschotten en/of ze krijgen onredelijk lage prijzen voor hun groente en fruit dat bijvoorbeeld wat groter of kleiner is dan dat je normaal in winkels ziet. Een wortel met een iets andere maat, een kromme komkommer of een paprika met een zonnebrand plekje voldoen niet aan de supermarkteis. Kromme groente en fruit zijn tenslotte net zo lekker en gezond. Door ook deze producten bij de boer te kopen, voorkomen we voedselverspilling en krijgen de boeren nog steeds een goede prijs voor hun harde werk.

De voedselbank verstrekt gratis complete voedselboxen voor huishoudens die geen geld hebben om boodschappen te doen. Boeren voor Buren heeft een andere doelgroep: huishoudens die het niet breed hebben, maar wel enige koopkracht om hun wekelijkse boodschappen te doen. En wij bieden alleen lokale verse aardappelen, groente en fruit aan voor een zeer lage prijs, maar niet gratis. Hiermee verbeteren en vergroten we de zelfredzaamheid van onze doelgroep en maken we het eten van lokale producten voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar.

We werken op dit moment samen met boeren uit de regio. Mocht je met ons in contact willen komen als boer vul dan het contactformulier in en geef zo je interesse doorgeven.

Vul het contactformulier in met je vraag en e-mail adres en dan zullen we je vraag beantwoorden. Ook houden we veel gestelde vragen bij en nemen deze op in deze lijst.

Translate »
Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks updates over onze acties en het assortiment