Over ons

Visie

De schakel om voedselzekerheid in Nederland te vergroten.

Iedereen heeft recht op betaalbare, gezonde voeding. Bij de gezonde schakel richten we ons op mensen met een kleine portemonnee en verminderen we voedselverspilling.

Missie

Als gezonde schakel zorgen we ervoor dat betaalbare, lokale en biologische of geredde groente, fruit en kruiden beschikbaar zijn voor huishoudens met een kleine én lege portemonnee. We bereiken dit door het verbinden van lokale boeren, leveranciers, sociale voedselinitiatieven en gezinnen in armoede. Hierbij gaan we te werk met producten die er vaak wat anders uitzien, maar nog even lekker smaken.

Onze rol is duidelijk: we willen maximale impact hebben door betaalbare, duurzame en gezonde voedselopties aan te bieden. We nemen de verantwoordelijkheid om het voedsellandschap te vereenvoudigen, zodat hoogwaardige voeding voor iedereen beschikbaar is, ongeacht hun budget.

Waarden

Onze waarden vormen de basis van ons werk. We hechten waarde aan gezondheid, betaalbaarheid, lokale en biologische of geredde producten en duurzaamheid. Deze principes leiden ons in onze dagelijkse inspanningen om een positieve verandering te brengen in de voedselvoorziening.

Ontstaansgeschiedenis

Hoe het begon

Stichting Boeren voor Buren is ontstaan tijdens de coronapandemie om de voedselzekerheid in Amsterdam te versterken. Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om voor gezonde voeding te kiezen en daar brengen wij verandering in.

In het begin van de coronacrisis, zag Abdelhamid Idrissi van stichting Studiezalen (niet meer betrokken sinds 2022) schrijnende situaties bij gezinnen in Amsterdam. Mensen verloren hun baan en konden nog moeilijk rondkomen. Tegelijkertijd merkte Eric Traa van Rabobank Amsterdam een overschot aan Nederlandse aardappelen, groente en fruit op. Samen met Ruben Nieuwenhuis van Techgrounds bedachten ze Boeren voor Buren. Met steun van de Rabobank, de gemeente Amsterdam en vrijwilligers startten ze met noodhulp voor 250 gezinnen.

De grote sprong
Vanuit de oorspronkelijke overvloed aan voedsel zijn we geëvolueerd naar een periode van schaarste, wat leidde tot hogere prijzen voor groente en fruit. In samenwerking met particuliere buren, voedselinitiatieven en partners hebben we een effectievere en kostenefficiëntere aanpak ontwikkeld.

De rol van ketencoördinator als gezonde schakel
Als de gezonde schakel, fungeren we nu als coördinator in de voedselketen. We ondersteunen voedselinitiatieven met een tekort aan groente en fruit en particuliere huishoudens met een kleine portemonnee. Bovendien is ons assortiment uitgebreid en goedkoper geworden dankzij nieuwe samenwerkingspartners.

Bij de gezonde schakel kunnen zowel sociale voedselinitiatieven als huishoudens met een beperkt budget tegen een lage prijs verse groente, fruit en kruiden bestellen. Onze producten zijn voornamelijk afkomstig van Nederlandse bodem, aangevuld met internationale groente en fruit dat ofwel biologisch geteeld wordt of gered wordt van verspilling (om cosmetische redenen). Door deze betaalbare en smaakvolle producten aan te bieden, dragen we bij aan een evenwichtige voedselketen en verminderen we voedselverspilling.

Onze ambitie

Ons doel is om tegen het einde van 2026 wekelijks 30.000 huishoudens met een kleine én lege portemonnee van verse groente, fruit en kruiden te voorzien, voornamelijk via sociale voedselinitiatieven in Amsterdam en omstreken.
We bereiden ons geleidelijk voor om dit model overdraagbaar te maken naar meerdere regio’s, waarbij Friesland de primeur heeft.

Neem een kijkje op https://www.fjildmarkt.nl/ om te zien hoe ons model geïmplementeerd wordt in het Noorden.

Lokaal, biologisch of gered

We streven naar duurzaamheid door zoveel mogelijk producten lokaal en/of biologisch te sourcen. Alles wat in Nederland geteeld kan worden, halen wij, met behulp van samenwerkingspartners, op bij de boer.
Wat niet in Nederland beschikbaar is, kopen we alleen biologisch in of redden we van verspilling.

We houden rekening met seizoensvariaties en proberen onze keten zo kort mogelijk te houden, waardoor we de CO2-uitstoot beperken.

Voorstander van een gebalanceerde voedselketen

Nederland heeft een enorm aanbod en variatie aan voedsel dat door onze eigen boeren verbouwd wordt, dichtbij de steden en gebieden waar we wonen. Een zo kort mogelijke voedselketen helpt de CO2-uitstoot van de logistiek te verminderen en vergroot het bewustzijn over voedsel. Met onze aanpak streven we naar een gebalanceerde voedselketen die goed is voor

ANBI

Stichting Boeren voor Buren (RSIN 861247966) heeft een ANBI status en is daarmee aangemerkt als algemeen nut beogende instelling. Als stichting heeft Boeren voor Buren geen winstoogmerk. Meer informatie vind je in onze jaarverslagen en jaarrekeningen.

Steun stichting Boeren voor Buren, de gezonde schakel! Met jouw hulp, in de vorm van een donatie, kunnen we sneller groeien en meer huishoudens voorzien van groente, fruit en kruiden.

Boeren voor Vluchtelingen

Stichting Boeren voor Buren heeft doorheen de jaren proberen in te spelen op de noden die zich voordoen in de maatschappij. Wanneer er na de COVID-19 crisis en inflatie een nieuwe en samenhangende crisis opdook, werd het meteen duidelijk dat er nog meer gezinnen in armoede gingen verkeren in Amsterdam en omstreken. De Oekraïense oorlog zorgde voor ontelbaar veel mensen die een veilige plek binnen Nederland zochten. Al snel schoot iedereen te hulp en werden de eerste basisbehoeften voorzien. Gezonde voeding is daar één van.

Met Boeren voor Buren konden wij in 2022 4016 vluchtelingen, verspreid over 37 opvanglocaties in Amsterdam, de Zaanstreek, Haarlem en Almere voorzien van groente, fruit en kruiden. Dit was het begin van een duurzame ondersteuning, mede mogelijk gemaakt door de lokale afdelingen van Rabobank en de gemeente Almere.

Donateurs

Donateurs zijn individuen, organisaties of bedrijven die financiële steun bieden aan de stichting Boeren voor Buren. Deze stichting richt zich op het verminderen van voedselverspilling door cosmetisch afwijkend fruit en groenten tegen scherpe prijzen aan te bieden. Donateurs dragen bij aan dit initiatief om verspilling te voorkomen en tegelijkertijd toegang te bieden tot gezond voedsel voor mensen in nood.

samenwerkingspartners

In de media

17 okt 2023

Dit zijn de winnaars van de Omarmprijs 2023

In Podium Mozaïek in Bos en Lommer is vandaag de Omarmprijs uitgereikt aan drie initiatieven die zich inzetten tegen armoede en kansenongelijkheid.

Lees meer 

1 sep 2023

Friese boeren gekoppeld aan kwetsbare gezinnen

Rabobank lanceert initiatief ‘Boeren voor Buren’ in Friesland om gezondere voedselkeuzes bij gezinnen met lage inkomens te stimuleren. Het aantal huishoudens in Friesland dat moeite heeft om rond te komen is de laatste jaren explosief toegenomen….

Lees meer

24 mei 2023

Sociale boerderijwinkel opent binnenkort in Kootstertille

KOOTSTERTILLE – Fjild is in samenwerking met Rabobank en stichting Boeren voor Buren bezig met het opzetten van een pilot: FjildMarkt. Dit is een pilot, waarbij de organisatie lokale boeren wil koppelen aan gezinnen/huishoudens die moeilijker kunnen rondkomen.

Lees meer

20 feb 2023

Brede Welvaart #4: Een gezond maal voor allemaal

Een gemiddelde Amsterdamse maaltijd legt gemiddeld 30.000 km af voordat het op het bord ligt. De komende jaren moet dit aantal kilometers drastisch naar beneden. Gelukkig zijn er al veel voedselveranderaars in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) die bijdragen aan een lokale, gezonde en duurzame voedselketen.

Lees meer

22 mrt 2021

Tropentheater wordt afhaalpunt

In het voormalige Tropentheater van het Koninklijk Instituut voor de Tropen aan het Oosterpark, kunnen buurtbewoners met een stadspas vanaf zaterdag 13 Maart om de week terecht voor betaalbare groenten en fruit van Boeren voor Buren.

19 dec 2020

Steeds meer initiatieven brengen voedsel

Een van de initiatieven is Boeren voor Buren: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als…

Lees meer 

12 okt 2020

Amsterdamse minima krijgen goedkope groente en fruit

Het teveel aan voedsel van het platteland werd direct uitgedeeld aan arme gezinnen in Amsterdam Nieuw-West. Dat smaakte naar meer. En nu is er dus Boeren voor Buren 2.0: goedkope groente en fruit voor àlle Amsterdamse minima met een stadspas met groene stip.

10 okt 2020

Stadspashouders mogen voortaan minder betalen

Het project Boeren voor Buren wordt een structurele armoedevoorziening. Circa 80.000 stadspashouders in Amsterdam hebben voortaan recht op goedkope groente- en fruitpakketten van lokale boeren uit Flevoland.

Lees meer

27 apr 2020

AmsterdamHouVol

AT5 gaat met Hou Vol TV langs bij Amsterdammer die laten zien hoe zij volhouden. In deze aflevering nemen we een kijkje bij het Boeren voor Buren initiatief in Amsterdam.

Translate »