Over ons

Visie

Bij stichting Boeren voor Buren, geloven we dat iedereen, ongeacht hun financiële situatie, recht heeft op een gezonde maaltijd.

Onze visie is om gezond eten voor iedereen met een kleine portemonnee toegankelijk te maken en tegelijkertijd voedselverspilling te verminderen.

Missie

Als gezonde schakel zorgen we ervoor dat betaalbare, lokale en/of biologische groente, fruit en kruiden beschikbaar zijn voor huishoudens met een kleine én lege portemonnee. We bereiken dit door het verbinden van lokale boeren, leveranciers, sociale voedselinitiatieven en gezinnen in armoede. Hierbij gaan we te werk met producten die er vaak wat anders uitzien, maar nog even lekker smaken.

Onze rol is duidelijk: we willen maximale impact hebben door betaalbare, duurzame en gezonde voedselopties aan te bieden. We nemen de verantwoordelijkheid om het voedsellandschap te vereenvoudigen, zodat hoogwaardige voeding voor iedereen beschikbaar is, ongeacht hun budget.

Waarden

Onze waarden vormen de basis van ons werk. We hechten waarde aan gezondheid, betaalbaarheid, lokale en/of biologische producten en duurzaamheid. Deze principes leiden ons in onze dagelijkse inspanningen om een positieve verandering te brengen in de voedselvoorziening.

Ontstaansgeschiedenis

Hoe het begon

Stichting Boeren voor Buren is ontstaan tijdens de coronapandemie om de voedselzekerheid in Amsterdam te versterken. Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om voor gezonde voeding te kiezen en daar brengen wij verandering in.

In het begin van de coronacrisis, zag Abdelhamid Idrissi van stichting Studiezalen schrijnende situaties bij gezinnen in Amsterdam. Mensen verloren hun baan en konden nog moeilijk rondkomen. Tegelijkertijd merkte Eric Traa van Rabobank Amsterdam een overschot aan Nederlandse aardappelen, groente en fruit op. Samen met Ruben Nieuwenhuis van Techgrounds bedachten ze Boeren voor Buren. Met steun van de Rabobank, de gemeente Amsterdam en vrijwilligers startten ze met noodhulp voor 250 gezinnen.

De grote sprong
Vanuit de oorspronkelijke overvloed aan voedsel zijn we geëvolueerd naar een periode van schaarste, wat leidde tot hogere prijzen voor groente en fruit. In samenwerking met particuliere buren, voedselinitiatieven en partners hebben we een effectievere en kostenefficiëntere aanpak ontwikkeld.

De rol van ketencoördinator als gezonde schakel
Als de gezonde schakel, fungeren we nu als coördinator in de voedselketen. We ondersteunen voedselinitiatieven met een tekort aan groente en fruit en particuliere huishoudens met een kleine portemonnee. Bovendien is ons assortiment uitgebreid en goedkoper geworden dankzij nieuwe samenwerkingspartners.

Bij de gezonde schakel kunnen zowel sociale voedselinitiatieven als huishoudens met een beperkt budget tegen een lage prijs verse groente, fruit en kruiden bestellen. Onze producten zijn voornamelijk afkomstig van Nederlandse bodem, aangevuld met biologisch internationaal fruit dat anders om cosmetische redenen zou worden afgekeurd. Door deze betaalbare en smaakvolle producten aan te bieden, dragen we bij aan een evenwichtige voedselketen en verminderen we voedselverspilling.

Onze ambitie

Ons doel is om tegen het einde van 2026 wekelijks 30.000 huishoudens met een kleine én lege portemonnee van verse groente, fruit en kruiden te voorzien, voornamelijk via sociale voedselinitiatieven in Amsterdam en omstreken.
We bereiden ons geleidelijk voor om dit model overdraagbaar te maken naar meerdere regio’s, waarbij Friesland de primeur heeft.

Neem een kijkje op https://www.fjildmarkt.nl/ om te zien hoe ons model geïmplementeerd wordt in het Noorden.

Lokaal en/of biologisch

We streven naar duurzaamheid door zoveel mogelijk producten lokaal en/of biologisch te sourcen. Alles wat in Nederland geteeld kan worden, halen wij, met behulp van samenwerkingspartners, op bij de boer.
Wat niet in Nederland beschikbaar is, kopen we alleen biologisch in en dat doen we op twee manieren.

We houden rekening met seizoensvariaties en proberen onze keten zo kort mogelijk te houden, waardoor we de CO2-uitstoot beperken.

Voorstander van een gebalanceerde voedselketen

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van mondiale voedselketens aangetoond. We zijn in Nederland te afhankelijk geworden van de export en import. Nederland heeft een enorm aanbod en variatie aan voedsel dat door onze eigen boeren verbouwd wordt, dichtbij de steden en gebieden waar we wonen. Een zo kort mogelijke voedselketen helpt de CO2-uitstoot van de logistiek te verminderen en vergroot het bewustzijn over voedsel. Met onze aanpak streven we naar een gebalanceerde voedselketen die goed is voor

ANBI

Stichting Boeren voor Buren (RSIN 861247966) heeft een ANBI status en is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling. Als stichting heeft Boeren voor Buren geen winstoogmerk. Meer informatie vind je in onze jaarverslagen en jaarrekeningen.

Staay Food Group

Staay Food Group levert wereldwijd verse groenten en fruit, met eigen teeltlocaties en duurzame samenwerkingen, waaronder stichting Boeren voor Buren.

Eosta Nature & More

Vanaf 2024 breiden we ons assortiment uit met internationaal biologisch fruit van Eosta Nature & More, dat transparantie biedt over de kwaliteit van biologische producten en helpt verspilling te voorkomen via stichting Boeren voor Buren.

LocaLeaves Foundation

LocaLeaves Foundation, onder VaVersa, teelt stadsverse groenten met ultralokale binnentuinen, zonder pesticiden of plastic. Dit spaart het milieu, verkort de voedselketen en verhoogt de voedingswaarde met 40%.

Inkooppartners

Inkooppartners voor Boeren voor Buren zijn bedrijven of organisaties die verse producten aankopen van lokale boeren tegen scherpe prijzen om deze vervolgens te distribueren naar consumenten of andere afnemers. Deze samenwerking ondersteunt lokale boeren, voorkomt voedselverspilling en zorgt ervoor dat verse producten toegankelijk zijn voor een bredere groep mensen.

Donateurs

Donateurs zijn individuen, organisaties of bedrijven die financiële steun bieden aan de stichting Boeren voor Buren. Deze stichting richt zich op het verminderen van voedselverspilling door cosmetisch afwijkend fruit en groenten tegen scherpe prijzen aan te bieden. Donateurs dragen bij aan dit initiatief om verspilling te voorkomen en tegelijkertijd toegang te bieden tot gezond voedsel voor mensen in nood.

samenwerkingspartners

Veelgestelde vragen

Als gezonde schakel zorgen we ervoor dat betaalbare, lokale en/of biologische groente, fruit en kruiden beschikbaar zijn voor huishoudens met een kleine én lege portemonnee. We bereiken dit door het verbinden van lokale boeren, leveranciers, sociale voedselinitiatieven en gezinnen in armoede. Hierbij gaan we te werk met producten die er vaak wat anders uitzien, maar nog even lekker smaken.

Onze rol is duidelijk: we willen maximale impact hebben door betaalbare, duurzame en gezonde voedselopties aan te bieden. We nemen de verantwoordelijkheid om het voedsellandschap te vereenvoudigen, zodat hoogwaardige voeding voor iedereen beschikbaar is, ongeacht hun budget.

Stichting Boeren voor Buren, de gezonde schakel, is op dit moment actief in Amsterdam en omstreken. Verder is het concept, onder de naam FjildMarkt, ook te vinden in verschillende steden in Friesland. Voor meer informatie zie www.fjildmarkt.nl.

Onze droom is om in heel Nederland sociale voedselinitiatieven en particuliere huishoudens met een kleine portemonnee te voorzien van betaalbare, lokale en/of biologische groente, fruit en kruiden.

We streven naar duurzaamheid door zoveel mogelijk producten lokaal en/of biologisch te sourcen.

Alles wat in Nederland geteeld kan worden, halen wij, met behulp van samenwerkingspartners, op bij de boer en zijn hoofdzakelijk gangbare producten. In de gangbare landbouw worden vaak bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. In Nederland gebeurt dat in zeer kleine hoeveelheden waarvan het residu (wat er van de bestrijdingsmiddelen en kunstmest overblijft op het product) niet terug te vinden is in de producten zelf.

Wat niet in Nederland beschikbaar is, kopen we biologisch en/of redden we van verspilling.

  1. Internationaal biologisch fruit kan soms uiterlijke gebreken hebben, maar de kwaliteit is nog steeds uitstekend. Veel supermarkten wijzen deze producten af, maar wij geven ze een bestemming, voorkomen verspilling en helpen zowel de vrucht als de klant.
  2. Daarnaast bieden we verse biologische kruiden aan die in ultralokale binnentuinen geteeld worden.

We houden rekening met seizoensvariaties en proberen onze keten zo kort mogelijk te houden, waardoor we de CO2-uitstoot beperken.

Via de gezonde schakel kunnen lokale boeren hun producten aan een breder publiek afzetten. Zo kunnen nog meer mensen ontdekken wat Nederland te bieden heeft in termen van verse en smakelijke producten.

Vaak worden boeren geconfronteerd met producten die om puur cosmetische redenen worden afgewezen, alleen omdat ze er iets anders uitzien. Maar hier schuilt een kans. Deze producten zijn vers en proeven nog steeds fantastisch. Als boeren geen afzetmarkt voor deze producten vinden, worden ze vaak als dierenvoer verkocht, waarbij de boer soms niet eens de kostprijs terugverdient.

Bij Boeren voor Buren geven we deze producten een nieuw doel en zorgen we ervoor dat boeren een eerlijke prijs ontvangen. We zijn de schakel die het mogelijk maakt om deze prachtige, maar onderschatte producten rechtstreeks bij consumenten te brengen. Samen creëren we een win-winsituatie, waarbij boeren worden beloond voor hun harde werk en mensen toegang hebben tot voedzaam en betaalbaar voedsel, terwijl we voedselverspilling verminderen.

We zijn de gezonde schakel die lokale overvloed verbindt met mensen die wat minder te besteden hebben.

Klik hier om naar de bestelpagina te gaan. Hier vind je alle pakketten die je kunt bestellen.

De inhoud van de pakketten wordt kort van tevoren geselecteerd en is afhankelijk van het seizoen en de prijs van de groente en fruit. Zodra de inhoud van het pakket bekend is, plaatsen we dit op de productpagina!

Wij kopen tegen scherpe, maar wel redelijke prijzen in bij onze boeren en leveranciers. De producten wisselen per levering en de prijs is dan ook afhankelijk van het beschikbare assortiment. De prijs van het pakket wordt bepaald op basis van de producten die erin zitten. Verder maken wij als stichting geen winst op de verkoop van de producten.

Zowel sociale voedselinitiatieven als particuliere huishoudens met een kleine portemonnee kunnen bij ons bestellen.

Alle sociale voedselinitiatieven die van onze service gebruik maken hebben een sociaal maatschappelijke doelstelling en helpen mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen door het voorzien van voedsel.

Particuliere huishoudens met een kleine portemonnee staan voor iedereen die moeite heeft met rondkomen aan het einde van de maand. Denk bijvoorbeeld aan Stadspashouders, gedupeerden van de toeslagen affaire, zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) zonder opdracht en studenten. Wij bereiken hen via verschillende kanalen die onze doelgroep goed kennen zoals buurthuizen, Stadspas van de Gemeente Amsterdam en onze geëngageerde vrijwilligers.

Kies het pakket, de ophaallocatie en betaal online! Je ontvangt een bevestigingsmail met daarin het ordernummer en het overzicht van jouw bestelling.

Zoveel als je wilt en per bestelling kun je meerdere pakketten kopen. Eén keer per week kun je dan jouw bestelling ophalen!

We vragen om bij de bestelling via onze bestelpagina online te betalen. Je kunt het bedrag via een automatische betaling overmaken, alleen dan wordt de bestelling geaccepteerd en ontvang je een bevestiging. Door vooraf te laten betalen kunnen we de prijs zo laag mogelijk houden. We accepteren daarom ook geen contant geld.

Als je bestelling is betaald, is deze definitief. Maak je je toch zorgen om de reeds geplaatste bestelling, neem contact met ons op en dan kijken we samen of we tot een oplossing kunnen komen.

Het herroepingsrecht is een wettelijk recht dat consumenten hebben wanneer ze producten of diensten op afstand kopen, zoals via het internet of telefoon. Dit recht geeft consumenten de mogelijkheid om een overeenkomst binnen 14 dagen te ontbinden zonder opgave van reden.
Er zijn een aantal wettelijke uitzonderingen op dit recht.

Een van deze uitzonderingen is de uitzondering van bederfelijke goederen. Boeren voor Buren levert verse groente en fruit. Dit zijn producten die snel bederven en/of een beperkte houdbaarheid hebben. Dit soort producten zijn uitgesloten van het herroepingsrecht. De consument kan dus niet zonder reden binnen 14 dagen de overeenkomst ontbinden.

In deze video leggen we het je nog eens allemaal uit.

Boeren voor Buren doet er alles aan om te zorgen dat jouw bestelling in goede conditie opgehaald kan worden. Toch kan het weleens voorkomen dat een bestelling niet voldoet aan hetgeen wat je ervan mag verwachten. In zo’n geval heb je recht op wettelijke garantie. De garantie is van toepassing indien:
Het product niet compleet is
Het product beschadigd of bedorven is
Indien een van de bovenstaande mogelijkheden zich voordoet, heb je recht op een nieuw product of op teruggave van je geld.
Stuur ons binnen 2 dagen een mailtje naar info@boerenvoorburen.nl met jouw klacht. Wij zullen dan zorgen dat de ondeugdelijke producten vervangen worden.
Is dit niet mogelijk? Dan krijg je het geld terug.

Let op! Zorg ervoor dat je de producten niet zelf bewerkt, niet aan abnormale omstandigheden blootstelt en niet onzorgvuldig behandeld. In zulke gevallen kan het namelijk zijn dat je zelf de oorzaak bent van bijvoorbeeld de beschadiging van de producten en kan je geen beroep doen op garantie.

Voor eventuele vragen zijn wij ook te bereiken op info@boerenvoorburen.nl.

Nee. Dit doen we om de prijs van de producten zo laag mogelijk te houden. We vragen je daarom je bestelling op te komen halen en je eigen tas mee te nemen die je op de ophaallocatie kunt vullen.

Kun je zelf niet komen en wil je toch bestellen, dan raden we je aan om zelf iemand te zoeken die de bestelling voor jou kan ophalen. Lukt dit echt niet, stuur ons dan een mail voordat je bestelt, dan zullen we contact met je opnemen en bekijken of we je daarbij kunnen helpen.

Let op: als je bestelling is betaald, is deze definitief en kan deze enkel in uitzonderlijke gevallen nog worden geannuleerd!

  • Een grote, stevige boodschappentas, want je komt een zware bestelling ophalen.
  • Het ordernummer. Deze vind je in de bevestigingsmail.
  • Je goed humeur. Onze vrijwilligers werken hard om jullie blij te maken, geef ze iets terug door even te glimlachen.
  •  
  • De meeste groente kun je tussen de 2 – 4 graden in het donker bewaren
  • Aardappels, bataat (zoete aardappel) en tomaten kun je tussen de 7 – 8 graden in het donker bewaren
  • Fruit kun je tussen de 2 – 4 graden in het donker bewaren. Let op: fruit kun je het best apart bewaren, want producten tegen fruit aan bewaren kan er voor zorgen dat andere producten sneller rijpen.

Probeer te kiezen voor de seizoensproducten! Deze groente en fruit groeien het best in dat seizoen op die plek en zorgen bovendien voor variatie in het menu.

De voedselbank verstrekt gratis complete voedselboxen voor 2-3 dagen in de week voor huishoudens die geen geld hebben om boodschappen te doen.

Boeren voor Buren heeft een andere doelgroep: huishoudens die het niet breed hebben, maar wel enige koopkracht hebben om hun wekelijkse boodschappen te doen. En wij bieden alleen groente, fruit en kruiden aan voor een zeer lage prijs, maar niet gratis.
Hiermee verbeteren en vergroten we de zelfredzaamheid van onze doelgroep en maken we het eten van lokale en/of biologische producten voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar.

Maak je gebruik van de Voedselbank? Dan kun je je wekelijks pakket aanvullen met verse groente en fruit van Boeren voor Buren.

Vul het contactformulier in met jouw vraag en e-mailadres en dan proberen wij je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
Bovendien houden we veel gestelde vragen bij en nemen deze op in de lijst.

Translate »