Over ons

Het initiatief om Nederlandse boeren te verbinden met Amsterdammers met een kleine portemonnee, is ontstaan door het willen oplossen van de problemen waarin beide partijen kwamen te zitten als gevolg van de Corona crisis.

De ambitie

Het is de ambitie van de initiatiefnemers om de komende maanden te groeien naar minimaal 1800 klanten die op wekelijkse basis hun groente en fruit bestellen via Boeren voor Buren. Met die aantallen is er sprake van een duurzaam model dat verder opgeschaald kan worden. Uiteindelijk is het doel om tienduizenden huishoudens wekelijks te bedienen, ook buiten Amsterdam.

Stichting Boeren voor Buren is een stichting zonder winstoogmerk dus er zal altijd naar worden gestreefd om de prijs voor klanten te verlagen en de prijs voor de boeren te verhogen. Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Onze klanten betalen een erg lage prijs, om de kosten te dekken. Jij kunt ons helpen door te doneren, zodat we sneller kunnen schalen en zo onze klanten kunnen blijven steunen!

Hoe het begon

Eric Traa, van Rabobank Amsterdam: “Aan het begin van de Corona crisis hadden de boeren het zwaar en stond hen het huilen soms nader dan het lachen. Ze konden hun producten niet kwijt aan de markt op dat moment!” Op datzelfde moment werd Abdelhamid Idrissi, van Studiezalen, geconfronteerd met schrijnende situaties bij sommige gezinnen. Samen met Ruben Nieuwenhuis, medeoprichter van TechGrounds, bedachten ze een initiatief om dit bij elkaar te brengen; Boeren voor Buren. Met financiële hulp van de Rabobank, de gemeente Amsterdam en de vrijwillige inzet van velen was de eerste fase gericht op de noodhulp aan 250 gezinnen. Maar al vanaf de start was er de ambitie om in de toekomst duizenden gezinnen met een kleine portemonnee te voorzien van betaalbaar, lokaal en vers voedsel. Na de eerste weken, waarin de voedselpakketten werden gedoneerd, ging Boeren voor Buren over naar een betaalmodel. Er volgde een samenwerking met gemeente Amsterdam, waardoor gezinnen met een stadspas voor een klein bedrag een pakket bij Boeren voor Buren konden bestellen. Afgelopen juli volgde de eerste uitgifte met twee soorten pakketten. Een pakket voor een groot huishouden van 16 kg voor €14,95 en een pakket voor een klein huishouden van 10kg voor €9,95. Beide gevuld met verse en lokale groente en fruit. Boeren voor Buren biedt sinds oktober ook een pakket aan voor een eenpersoonshuishouden van 5 kg voor €4,95 en een additionele seizoenspecial van 6 groenten voor slechts €4,65.

Een Duurzaam model​

De producten komen uit de Flevopolder, rechtstreeks van de boeren. Boeren voor Buren krijgt vooral de producten aangeboden die op dat moment in overschot zijn en vult het pakket verder aan met B-keuze producten. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn producten en kan Boeren voor Buren de prijs voor de consument zo laag mogelijk houden.

Daarnaast streven we ernaar om de keten zo kort mogelijk te houden. Dat wil zeggen dat er zo min mogelijk schakels zitten tussen de boer en de consument. Momenteel worden de groenten en het fruit rechtstreeks van de Flevopolder naar Amsterdam en Almere vervoerd, waar de pakketten samengesteld worden en verdeeld worden over de uitgiftepunten. Klanten kunnen een pakket of losse producten bestellen en ophalen bij een van onze vele uitgiftepunten in Amsterdam of Almere.

Voorstander van een korte voedselketen

De corona crisis heeft de kwetsbaarheid van de globale voedselketens blootgelegd. We zijn in Nederland erg afhankelijk geworden van de export en import. Nederland heeft een enorm aanbod en variatie aan voedsel dat door onze eigen boeren verbouwd wordt, dichtbij de steden en gebieden waar we wonen. Een kortere voedselketen helpt de CO2-uitstoot van de logistiek te beperken, zorgt voor een redelijke prijs voor de producent en vergroot het voedselbewustzijn. Bovendien zorgen wij met onze aanpak voor een korte en lokale voedselketen die goed is voor:

  • De boeren, want die krijgen een redelijke prijs voor hun producten
  • De bewoners van de stad, want die krijgen toegang tot betaalbaar, gezond en lokaal voedsel
  • Het milieu, want in vergelijking met de internationale keten, zijn minder transportkilometers nodig en we ondersteunen de duurzaam-ingerichte productiefaciliteiten van Nederlandse boeren.
Vertalen »
Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks updates over onze acties en het assortiment