Oosterse pompoensoep

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 2 uien
  • 5 cm verse gember
  • 1 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 1 eetlepel ras el hanout (verkrijgbaar bij de Arabische supermarkt)
  • 1 blokje groente-of tuinkruidenbouillon
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 uitgeperste sinaasappel

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • kookpan
  • staafmixer of blender

Bereiding

  • Stap 1

Verwarm je oven voor op 175°C.

  • Stap 2

Snijd de steel en de onderkant van de pompoen af en snijd de pompoen dan doormidden. Haal met een lepel de pitten en de draden uit de pompoen. Deze kunnen weggegooid worden.

  • Stap 3

Snijd je pompoenhelften vervolgens in blokjes van ongeveer 2 cm en leg deze in een ovenschaal. Besprenkel dit vervolgens met ongeveer 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie en meng dit dan goed door elkaar. Rooster de pompoenblokjes nu in de oven tot ze mooi bruin zijn geworden. Dit duurt ongeveer 30 minuten (de pompoenblokjes hoeven niet gaar te zijn).

  • Stap 4

Pel en snipper ondertussen de uien. Schil de gember en hak deze fijn. Verwijder de pitjes uit de chilipeper en snijd deze ook fijn. Hak de knoflookteentjes fijn.

  • Stap 5

Zet de kookpan op een middelhoog vuur met een scheut zonnebloemolie erin. Voeg als deze warm is de ui toe en laat deze doorzichtig en zacht worden (let op: laat dit niet bruin worden). Voeg dan de gember en chilipeper toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg dan de knoflook en de tomatenpuree toe en bak de weer een minuut mee. Als laatste voeg je de ras el hanout toe en ook deze bak je weer een minuut mee.

  • Stap 6

Voeg nu de geroosterde pompoenblokjes en het bouillonblokje toe en zoveel water totdat de pompoenblokjes net onder staan. Breng het water aan de kook en kook alle groenten nu met de deksel op de pan net zo lang tot alles goed gaar is. De groenten zijn gaar wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.

  • Stap 7

Voeg dan het blikje kokosmelk aan de kookpan toe en laat dit ongeveer 2 minuten meekoken.

  • Stap 8

Pureer de soep nu goed glad met een staafmixer of met een blender. Breng dan op smaak met het sap van de sinaasappel, wat zout en eventueel wat gemalen peper. Serveer deze soep bijvoorbeeld met wat fijngesneden lente-ui, geroosterde pompoenpitten, fijngesneden koriander of een eetlepel Griekse yoghurt!

Tip

Deze pompoensoep kan in een afgesloten bak tot zeker 3 maanden bewaard worden in de vriezer. Verdubbel daarom de bovengenoemde ingrediënten en bewaar vervolgens de helft in de vriezer. Zo heb altijd een lekkere en gezonde maaltijdsoep in huis, ook wanneer je eens geen zin hebt om te koken!

 

Weetje:

Ras el hanout  staat in het Arabisch voor het ‘het beste van de winkel’. Het is een kruidenmengsel afkomstig uit het Noorden van Afrika, Tunesië en Marokko en bestaat uit soms twintig of meer specerijen. Veel voorkomende ingrediënten zijn kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment.

Delen?

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via Linkdin
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp

2 reacties op “Oosterse pompoensoep”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks updates over onze acties en het assortiment