Over ons

Dit initiatief is ontstaan om Nederlandse boeren te verbinden met Amsterdammers met een kleine portemonnee, door het willen oplossen van de problemen waarin beide partijen kwamen te zitten als gevolg van de coronacrisis.

Hoe het begon

Eric Traa, van Rabobank Amsterdam: “Aan het begin van de coronacrisis hadden de boeren het zwaar en stond hen het huilen soms nader dan het lachen. Ze konden hun producten niet kwijt aan de markt op dat moment!” Op datzelfde moment werd Abdelhamid Idrissi, van Studiezalen, geconfronteerd met schrijnende situaties bij sommige gezinnen. Samen met Ruben Nieuwenhuis, medeoprichter van TechGrounds, bedachten ze een initiatief om dit bij elkaar te brengen; Boeren voor Buren. Met financiële hulp van de Rabobank, de gemeente Amsterdam en de vrijwillige inzet van velen was de eerste fase gericht op de noodhulp aan 250 gezinnen. Maar al vanaf de start was er de ambitie om in de toekomst duizenden gezinnen met een kleine portemonnee te voorzien van betaalbaar, lokaal en vers voedsel. 

Na de eerste weken, waarin de voedselpakketten werden gedoneerd, ging Boeren voor Buren over naar een betaalmodel. Er volgde een samenwerking met gemeente Amsterdam, waardoor gezinnen met een stadspas voor een klein bedrag een pakket bij Boeren voor Buren konden bestellen. In juli 2020 volgde de eerste levering met twee soorten pakketten. Een pakket voor een groot huishouden van 16 kg voor €14,95 en een pakket voor een klein huishouden van 10kg voor €9,95. Beide gevuld met verse en lokale groente en fruit. De RAI Amsterdam stelde een van hun loodsen beschikbaar, welke fungeerde als centraal distributiepunt van Boeren voor Buren. Vanuit daar werden de pakketten samengesteld en gedistribueerd naar de decentrale ophaallocaties. Boeren voor Buren biedt sinds oktober 2020 ook een pakket aan voor een eenpersoonshuishouden van 5 kg voor €4,95 en een additionele seizoensspecial met groenten voor slechts €4,65. Sinds mei 2021 verkopen we ook losse producten. 

De ambitie

Het is de ambitie van de initiatiefnemers om het komende jaar te groeien naar minimaal 1800 klanten die op wekelijkse basis hun groente en fruit bestellen via Boeren voor Buren. Met die aantallen is er sprake van een duurzaam model dat verder opgeschaald kan worden. Uiteindelijk is het doel om tienduizenden huishoudens wekelijks te bedienen, ook buiten Amsterdam.

Stichting Boeren voor Buren is een stichting zonder winstoogmerk, dus er zal altijd naar worden gestreefd om de prijs voor klanten te verlagen en de prijs voor de boeren te verhogen. Jij kunt ons helpen om die balans te behouden door te doneren. Zo kunnen we sneller schalen en nog meer gezinnen voorzien van gezond, lokaal en vers voedsel!

Klik hier als je geïnteresseerd bent in ons businessmodel!

Een Duurzaam model​

De groente en fruit komen uit de Flevopolder, rechtstreeks van de boeren. De kruiden worden lokaal geteeld in Amsterdam. Boeren voor Buren krijgt kwaliteitsvolle producten aangeboden. Alle producten zijn op een duurzame wijze geteeld. Vaak klasse A, soms klasse B, omdat ze een afwijkende maat hebben of een zonnebrandplekje. Maar alles is vers, gezond en lokaal. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn producten en kan Boeren voor Buren de prijs voor de consument zo laag mogelijk houden.

Daarnaast streven we ernaar om de keten zo kort mogelijk te houden. Dat wil zeggen dat er zo min mogelijk schakels zitten tussen de boer en de consument. Momenteel worden de groenten en het fruit gesorteerd op een boerderij in de Flevopolder, waarna ze zorgvuldig getransporteerd worden naar de ophaallocaties.

Klanten kunnen een pakket of losse producten bestellen en ophalen bij een van de vijf ophaallocaties in de wijk.

Voorstander van een korte voedselketen

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van de globale voedselketens blootgelegd. We zijn in Nederland erg afhankelijk geworden van de export en import. Nederland heeft een enorm aanbod en variatie aan voedsel dat door onze eigen boeren verbouwd wordt, dichtbij de steden en gebieden waar we wonen. Een kortere voedselketen helpt de CO2-uitstoot van de logistiek te beperken, zorgt voor een redelijke prijs voor de producent en vergroot het voedselbewustzijn. Bovendien zorgen wij met onze aanpak voor een korte en lokale voedselketen die goed is voor

  • De boeren, want die krijgen een redelijke prijs voor hun producten
  • De bewoners van de stand of beter gezegd de buren, want die krijgen toegang tot betaalbaar, gezond, vers en lokaal voedsel
  • Het milieu, want in vergelijking met de internationale keten, zijn minder transportkilometers nodig en we ondersteunen de duurzaam-ingerichte productiefaciliteiten van Nederlandse boeren. 
Translate »
Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks updates over onze acties en het assortiment